9 porad dla użytkowników ekspresów Senseo.

Jeżeli jesteś już posiadaczem ekspresu do kawy Senseo, zdążyłeś się zapewne przekonać, że jest to wynalazek pozwalający w prosty, czysty i szybki sposób zaparzyć dobrą kawę.

Jednak, aby kawa z tego urządzenia była zawsze dobra, a ekspres służył nam bezawaryjnie przez wiele lat, trzeba pamiętać o kilku rzeczach.

  • Jak każdy ekspres do kawy, tak i Senseo bardzo lubi, gdy jest na bieżąco utrzymywany w czystości. Z zewnątrz najlepiej przecieraj go delikatnie zwilżoną, lub suchą, miękką ściereczką, tak aby po pewnym czasie nie było na nim wielu rys. Zawsze też warto opłukać tackę ociekową, ponieważ gdy to zaniedbasz, blaszana podstawka będzie miała trudny do usunięcia brązowy nalot. Oczywiście warto wylewać wodę z pojemnika umieszczonego pod tacką, żeby po pierwsze nie dopuścić do przelania się wody na zewnątrz, po drugie woda tam zalegająca po paru dniach (jeżeli nie wyparuje) ma nieprzyjemny zapach.
  • Warto co pewien czas uruchomić proces zaparzania, ale bez wkładania saszetki z kawą. Pozwoli to na opłukanie padholdera (sitka, do którego wkładamy saszetkę) z resztek poprzednio zaparzanej kawy. Pozwoli to na utrzymanie padholdera w czystości. Nawet gdy po zaparzeniu kawy każdorazowo opłukujesz padholder pod bieżącą wodą, to zalega w środku osad. Niekiedy zdarzyć się może, że przez padholder leci mniej kawy lub co gorsze padholder zatka się całkowicie. Wtedy warto umyć padholder w zmywarce do naczyń, co pozwoli go udrożnić.
  • W ekspresach z możliwością spieniania mleka musisz każdorazowo po użyciu spieniacza wyczyścić spieniacz i koniecznie zbiornik na mleko (jeżeli jest). Bardzo wrażliwą częścią jest plastikowy wężyk. Gdy go nie wyczyścisz będzie miał bardzo nieprzyjemny zapach, który jest niezwykle trudny do usunięcia.
  • Co trzy miesiące powinieneś dokonać procesu odkamieniania. Możesz w tym celu użyć roztworu na bazie kwasku cytrynowego, ale ja zawsze używam oryginalnego preparatu, mam przynajmniej pewność, że nic się nie popsuje. Niektórzy używają wody filtrowanej, która  eliminuje kamień, więc ten proces jest potrzebny, ale o wiele rzadziej. Niektóre modele ekspresów Senseo mają sygnalizację o potrzebie dokonania procesu odkamienienia.
  • Jakość kawy zależy od jakości wody. Jeżeli w kranie masz wodę słabej jakości, to możesz zastosować wodę butelkowaną. Oczywiście woda w zbiorniku powinna być świeża, nie powinna stać kilka dni :). Ze swojego doświadczenia wiem, że nie chce mi się często wymieniać wody i robie to wtedy, gdy zabraknie. Dlatego nie ubolewam, gdy w ekspresie zbiornik na wodę jest niewielki, przynajmniej jestem zmuszony do częstego uzupełniania, przez co mam zawsze świeżą wodę. Jeżeli masz duży zbiornik, a postępujesz tak jak ja, to nalewaj mniej wody:)
  • Zawsze używaj świeżej kawy. Niektóre firmy produkują saszetki i każdą pakują osobno w folię aluminiową. W tym przypadku masz gwarancję, że kawa nam nie zwietrzeje. Jeżeli masz kawę w opakowaniach np po 36 czy 48 saszetek, warto podzielić te saszetki na mniejszą ilość i przechowywać je osobno w szczelnych pojemniczkach. Jak masz kilkadziesiąt saszetek w pojemniku, do momentu wykorzystania wszystkich otwierasz pojemnik kilkadziesiąt razy i za każdym otwarciem masz mniej aromatu, który po otwarciu pojemnika ulatuje.
  • Saszetkę z kawą musisz starannie umieścić w padholderze, tak aby kawa była rozmieszczona równomiernie. Jeżeli kawa nie będzie równomiernie rozmieszczona, woda będzie przeciekać miejscami, gdzie kawy jest mniej, ponieważ będzie miała mniejszy opór. To spowoduje, że napar będzie mniej aromatyczny i mniej smaczny. Niektóre saszetki mają nadrukowane logo producenta. Kładź zawsze saszetkę w padholderze logiem do góry. Przeważnie saszetki są tak wyprofilowane, że jedna strona jest bardziej wypukła. Zawsze umieszczaj saszetkę w padholderze stroną bardziej wypuklą do spodu. Umieszczanie saszetek odpowiednią stroną jest ważne, ponieważ przeważnie saszetka jest tak skonstruowana, że na wierzchu zastosowana jest bibuła łatwiej przepuszczająca wodę, a na spodzie bibuła trudniej przepuszczająca wodę. To powoduje lepszą ekstrakcję kawy.
  • Jeżeli do kawy dolewasz mleka (dotyczy to użytkowników ekspresów bez spieniacza) to staraj się najpierw nalać do filiżanki mleko, a później do tej filiżanki z mlekiem zaparzaj kawę. To spowoduje lepszą konsystencję kawy oraz trwalszą cremę (tą piankę u góry). Czyli nie nalewasz mleka do kawy tylko kawę do mleka. Prawie to samo, ale prawie robi różnicę:)
  • Staraj się, aby kubek czy filiżanka, do których nalewasz kawę były ciepłe. Gdy nalewasz gorącą kawę do zimnego naczynia, to ścianki tego naczynia pochłaniają ciepło, co powoduje, że kawa po chwili staje się letnia. Jeżeli chcesz, aby kawa po zaparzeniu dłużej utrzymywała ciepło. to podgrzej filiżankę czy kubek. Możesz to zrobić przez włożenie naczynia na chwilę do mikrofalówki lub poprzez napełnienie naczynia na chwilę gorącą wodą.

Odkamieniacz i inne akcesoria oraz części zamienne możecie kupić w sklepie internetowym www.caffetea.pl .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *