Tajemnica pewnej saszetki czyli Senseo.

Senseo.

Od lat znane w krajach Europy Zachodniej, u nas doskonale zaakceptowane przez rzesze smakoszy kawy, ale jednak niszowe.

W 2001 roku holenderska palarnia kawy firma Douwe Egberts wraz z holenderskim producentem AGD firmą Philips wprowadziły na rynek nowy system zaparzania kawy – Senseo. Jak się okazało system przebojem wkroczył na rynek, a co więcej , od kilkunastu lat jest nadal pożądany i spełnia oczekiwania całej rzeszy ludzi pijących kawę w Europie i na innych kontynentach.

Mimo, że obecnie na rynku funkcjonuje wiele systemów zaparzania kawy, tzw. potocznie systemami kapsułkowymi, to Senseo posiada wiele zalet, których nie posiadają innego tego typu systemy.

Ale o co chodzi z tym Senseo?

Kawa po procesie prażenia zostaje zmielona i umieszczona w papierowej saszetce. Wygląda ona podobnie do saszetki z herbatą.

Tak przygotowaną saszetkę z kawą umieszczamy w specjalnie do tego przeznaczonym ekspresie do kawy. Ekspres wykorzystując ciśnienie przelewa gorącą wodę przez saszetkę zaparzając w ten sposób kawę. Każda saszetka kawy jest takiej samej wielkości, ma znormalizowane wymiary, ale przede wszystkim zawiera 7g kawy. Generalnie założenie jest takie, że 7g kawy pozwala przygotować 110ml naparu. Czas parzenia wynosi ok. 30 sekund. Pomimo tego, że ekspres wykorzystuje niskie ciśnienie, bo ok. 1,5 bara, odpowiednie przygotowanie kawy umieszczonej w saszetce, a więc odpowiednie prażenie, dobór ziaren oraz mielenie, pozwala uzyskać napar o bardzo dobrych parametrach smakowych i aromatycznych. Na powierzchni zawsze otrzymujemy cremę, której gęstość i obfitość zależą od  rodzaju zastosowanych ziaren.

 

Ekspresy Senseo możemy generalnie podzielić na dwie grupy. Jedna grupa to ekspresy przyrządzające tylko kawę „czarną”, druga grupa to ekspresy posiadające możliwość spieniania mleka czyli oprócz kaw czarnych potrafiące przygotować kawy typu cappuccino czy latte. Więcej o samych ekspresach będzie w innym wpisie na blogu.

Ekspresy doskonale sprawdzają się w domowych kuchniach, ale również w małych biurach, kancelariach, gabinetach kosmetycznych itp.

Zalety Senseo:

Powtarzalność smaku i aromatu poprzez zachowanie idealnych proporcji kawy i wody oraz temperatury zaparzania. Łatwość obsługi, która sprowadza się do włożenia saszetki z kawą do ekspresu i naciśnięcie przycisku. W ciągu 30 sekund możemy zaparzyć dwie kawy. Nie brudzimy w kuchni czy w biurze, po zaparzeniu wystarczy wyrzucić saszetkę. Urządzenie nie ma młynka, co też często jest ważne, aby nie budzić rano domowników czy sąsiadów.

W stosunku do systemów kapsułkowych Senseo ma zdecydowanie lepszy smak, kawa nie ma kontaktu z plastikiem i aluminium, przez to również nie zaśmieca środowiska naturalnego.

Jedyną wadą tego systemu jest to, że kawy Senseo raczej nie spotkamy w stacjonarnych sklepach w Polsce, a jeżeli już gdzieś ją znajdziemy, to będzie to bardzo ograniczony asortyment. Kawę oczywiście bez problemu w olbrzymim asortymencie znajdziemy w Internecie.

Jeżeli macie jakieś pytania, to zadawajcie je w komentarzach, z ekspresami i kawą Senseo możecie zapoznać się na stronie sklepu www.caffetea.pl

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *